Aproape nimic nu e mai frumos când ajungi acasă după o zi plină decât să-ți cureți tenul. Să-ți îndepărtezi murdăria, transpirația, praful, microbii și alte chestii urâte de pe ten este ca o binecuvântare. Un ten curat poate să respire, să se reînnoiască și să-și refacă structura. O piele perfect curată este obligatorie înainte de aplicarea următoarelor produse. Porii curați și straturile de piele curate vor putea absorbi ingredientele benefice din produsele pe care urmează să le aplicăm. Nici nu intră în discuție să aplicăm un ser tratament sau o cremă antirid dacă pielea nu este perfect curată.
Astăzi vorbim despre tipurile de produse care există pe piață pentru demachierea și curățarea tenului. Pentru un ten perfect curat este nevoie să combinăm un produs care dizolvă sau îndepărtează machiajul cu un produs care curăță pielea în profunzime. Despre ordinea folosirii produselor în rutina de îngrijire am vorbit în detaliu aici. La cât de multe tipuri de produse existente pe piață, este bine să știm care este diferența dintre ele. Așa vom știi ce tip de produs să alegem înainte să dăm banii degeaba. Despre tipurile de ten găsești detalii aici.
Dacă ai un ten normal, poți fii liberă să încerci oricare dintre aceste produse.
Tipuri de produse pentru curățarea tenului
1. Gel de curățare
Gelurile de curățare au consistență de gel, așa cum spune numele. Nu sunt nici lichide ca și apa, nici vâscoase ca și o cremă. Sunt ușor transparente și de obicei nu au culoare sau au o culoare foarte pală. Sunt formate pe bază de apă în care sunt emulsionate alte ingrediente.
În general sunt create pentru o curățare profundă a pielii, ajută la decongestionarea (deschiderea) porilor și îndepărtează excesul de sebum. În general conțin ingrediente care îndepărtează bacteriile de la nivelul pielii avaând proprietăți antiseptice și ușor exfoliante.
Recomandare: ten gras sau ten mixt. Vezi variante aici.
2.Cremă de curățare
Cremele de curățare au o consistență mai vâscoasă, cremoasă și conțin ingrediente hidratante și/sau nutritive. Cremele de curățare le putem găsi și sub formă de loțiune sau lapte pentru curățare, având în română de obicei denumirea de lapte demachiant.
Produsele cremoase pentru cruățarea tenului sunt mai blânde, nu deshidratează tenul și nu usucă tenul. De obicei conțin uleiuri nutritive sau substanțe cu textură mai grasă.
Recomandare: ten uscat sau ten sensibil. Vezi variante aici.
3.Spumă de curățare
Spumele de curățare au textura cea mai ușoară, ele formând o spumă fină la ieșirea din ambalaj sau pot avea textura unui gel sau a unei creme, iar la contactul cu apa formează o spumă ușoară.
Acest tip de produs curăță porii și îndepărtează sebumul din piele aproximativ la fel ca gelurile de curățare.
Recomandare: ten mixt sau ten gras. Vezi variante aici.
4.Ulei de curățare
Se mai numesc uleiuri demachiante. Acestea au consistența unui ulei, având textură uleioasă care poate să difere în funcție de conținutul de ingrediente.
Persoanele cu ten gras fug de acest tip de produs, dar tot mai mulți specialiști recomandă folosirea uleiului pentru curățare. Se recomandă în special ca prim pas în îndepărtarea machiajului și a murdăriei. Uleiul de curățare curăță blând suprafața pielii, porii încărcați și machiajul, chiar și cel rezistent la apă, totul fără să usuce sau deshidrateze tenul. Se poate găsi sub formă lichide sau sub formă de unt, cremă onctuoasă.
Recomandare: aproape toate tipurile de ten. Vezi variante aici.
5.Soluție sau apă micelară
Apa micelară diferă de soluția sau loțiunea micelară prin compoziția lor, deși vizual de multe ori arată la fel. Toate variantele conțin molecule foarte mici – micelele – care sunt suspendate în apă. Chimic micelele atrag particulele grase, murdăria și machiajul și astfel le îndepărtează de pe ten.
Apa micelară conține doar apă și micele, soluțiile sau loțiunile micelare conțin apă, micele și uleiuri sau glicerină. Având bază apoasă, producătorii susțin că nu e obligatoriu limpezitea tenului cu apă după folosirea apei micelare. Așa cum spun eu și majoritatea specialiștilor, limpezirea și spălarea tenului după folosirea apei micelare îți garantează un ten cu adevărat curat. Iar tenul mixt sau gras are nevoie neapărat de folosirea unui gel de curățare după folosirea apei micelare pentru a îndepărta excesul de sebum și pentru a curăța porii.
Recomandare: ten uscat sau ten sensibil. Vezi variante aici.
6.Săpun solid pentru curățarea tenului
Nu mă refer la săpunurile clasice care se numeau pentru față, dar de fapt sunt pentru corp. Sub nici o formă să nu le confundați, acelea nu se folosesc pentru ten de mulți ani în lumea mare, doar în România lumea le confundă. Ca săpun de curățare pentru ten mă refer la cele create special pentru îngrijirea tenului care nu conțin saponine sau conțin saponine în cantități extrem de mici. Mai nou sunt numite stick-uri pentru curățarea tenului ca să le putem diferenția.
Săpunul solid pentru curățarea tenului este conțin un mix de ingrediente de la uleiuri esențiale, glicerină, saponine deloc/puține, uleiuri nutritive sau particule exfoliante. Sunt cumva o formă de compromis între geluri, creme și pudre adunate în formă solidă. Săpunurile sau batoanele de curățare a tenului sunt mai rar folosite datorită formei de ambalare care nu este la îndemâna oricui. Sunt alese în special de persoanele care preferă produsele naturale sau făcute în casă.
Recomandare: ten gras sau ten mixt. Vezi variante aici.
7.Pudra de curățare
Există pudre pentru curățarea tenului care în contact cu apa formează o pastă și curăță tenul prin masaj, având și un efect de exfoliere. Diferența dintre exfoliante, scrub-uri și pudra de curățare este faptul că pudra se transformă într-o pastă cu textură fină cremoasă, nefiind abrazivă pe ten. Astfel, pudra de curățare se poate folosi zilnic. Curăță porii, îndepărtează sebumul și impuritățile de la nivelul pielii și chiar unele celule moarte.
Recomandare: ten gras sau ten sensibil. Vezi variante aici.
8.Argila de curățare
Anumite argile, de obicei sub formă de pudră se pot folosi pentru curățarea tenului. Acestea decongestionează porii, îi curăță mai în profunzime și reglează secreția de sebum din piele. Elimină toxinele și grăsimile din piele. Argila de curățare o găsim sub formă de pudră care se amesteca cu apă înainte de a o aplica pe ten. În funcție de abrazitatea argilei, se poate face masaj sau se lasă să se usuce pe ten și apoi de îndepărtează cu apă călduță.
Recomandare: ten gras sau ten mixt. Vezi variante aici.
9.Prosop sau burete de curățare
În ultima perioadă au apărut tot felul de unelte de curățare a tenului care ajută la demachiere sau la curățarea tenului ca prim pas. Găsim servețele pentru curățare (demachiante), prosopel de curățare, burete konjac. Aceste produse sunt făcute din fibre speciale care pot îndepărta murdaria sau machiajul de pe ten, ca prin pas în rutina de curățare. Unele produse ajută și la îndepărtarea celulelor moarte de la nivelul pielii. Unele pot conține și substanțe chimice pentru a dizolva machiajul, așa cum sunt servețelele demachiante.
Recomandări: ten gras sau ten mixt. Variante de servetele demachiante aici.
Detalii despre metoda adecvată pentru curățarea tenului găsești în articolul dedicat aici. Păreri despre produsele pe care le folosesc eu pentru curățarea tenului găsiți aici.
Ce produs pentru curățare folosești?