Nu sunt eu mare bucătăreasă, de fapt nici nu sunt bucătăreasă mai deloc pentru că nu am timp și prea multă pasiune pentru gătit, deși îmi ies bune mâncărurile când stau să le fac. Totuși, pentru că iubesc foarte mult cocosul și mai ales uleiul de cocos, am acceptat provocarea Vegis de a participa la un concurs cu o rețetă creată de mine în care să folosesc uleiul de cocos de la Niavis, comercializat de cei de la Vegis.
Trebuie să vă spun că toată provocarea asta a foarte tare interesantă și am descoperit utilizări noi ale uleiul de cocos pe lângă faptul că am avut și două rețete eșuate. Dar azi vorbim despre o rețetă reușită, ușor de preparat, ingrediente ieftine și foarte gustoasă. Defapt eu cred că este pe gustul fiecaăruia dintre noi, pentru că încă nu am întâlnit persoaană căreia să nu-i placă batonul, și mai ales cel preparat în casă.
Așa că, azi vă prezint rețeta creată de mine pentru realizarea batonului de casă, folosind uleiul de cocos, iar la final văspun ce alte ingrediente din această mai puteți schimba ca să realizați o rețetă cât mai sănătoasă și cu calorii puține.
În imaginile de mai jos am să vă prezint rețeta Baton de casă cu ulei de cocos, varianta simplă, urmând ca la final să vă arăt varianta sofisticată. Zilele trecute am mai publicat o rețetă ușor de preparat și gustoasă pe care noi o folosim foarte des oricum – link aici.
Baton de casă cu ulei de cocos
Timp de preparare: 30 minute
Dificultate: foarte ușor
Preț: foarte accesibil
Ingrediente:
– 100 gr ulei de cocos
– 250 gr lapte praf
– 100 ml apă
– 40 gr cacao
– 150gr zahăr
– 2 plicuri zahăr vanilat
– 1 vârf de sare
Opțional: 30gr nuci prăjite și 10gr stafide.
Cântărim toate ingredientele și le pregătim frumos, pregătim o tavă (din sticlă) pe care o înfoliem cu folie menaj sau hărtie de copt. Eu folosesc folie menaj. După ce ne preăgătim toate, ne apucăm de preparat urmând pașii de mai jos.
Unele uleiuri de cocos se pot folosi cu încredere pentru prepararea de mâncăruri și aici mă refer la uleiul de cocos ecologic cum este cel de la Niavis, care conține 100% ulei de cocos ecologic extravirgin obținut prin presare la rece – detalii aici.
Eu am folosesc ori lapte praf din supermarket, ori lapte praf din cocos pentru varianta mai sănătoasă.
De cele mai multe ori folosesc zahăr alb pentru prepararea prăjiturilor și a dulciurilor, dar când vreau să mă răsfăț, folosesc zahăr nerafinat care îmi place foarte mult. Cele care mă urmăriți pe snapchat sau instagram, știți asta.
Cacao îmi place să fie naturală și de calitate pentru că îmi place să-i simt gustul amărui și știu că batonul va avea o culoarea frumoasă maroniu-închis.
Mod de preparare:
1. Zahărul, zahărul vanilat, sarea și apa se pun la încălzit/fiert la foc mic și se va amesteca periodic.
2. Se lasă pe foc până se formează un sirop a cărui picătură rămâne întreagă când se picură într-un pahar cu apă rece.
Este un truct vechi și așa puteți verifica când sirop de zahăr este omogen și gama pentru pasul următor. Se ia un pahar cu apă rece de la robinet, în care se lasă o picătură din siropul de zahăr. Veți vedea că picătura se va împrăștia când va atinge fundul paharului, dacă sirop nu este suficient de gătit. Veți încerca acest test până când picătura cade și rămâne întreagăpe fundul paharului.
Pentru că am ales să folosesc zahar nerafinat, brun, sirop are o culoarea arămie chiar de la început, așa că nu vă speriați, nu este ars. Dacă veți folosi zahar alb, sirop va și translucid.
3. Până fierbe siropul de zahar, separat se amestecă laptele praf și cacao, și se omogenizează bine pentru a spage toate cocoloașele de lapte sau cacao.
4. Când picătura de sirop rămâne întreagă pe fundul paharului cu apă rece, se oprește focul și se adaugă uleiul de cocos, care se va omogeniza repede până este topit în totalitate.
5. Când s-a topit uleiul de cocos, se va adăuga în ploaie dar destul de repede mixul de pulbere format din laptele praf și cacao.
6. Se amestecă repede pentru că se întărește și va fi greu de omogenizat.
7. Se întinde frumos pe platoul pregătit cu folie menaj și pe pune la răcit într-un loc răcoros, eventual doar câteva minute la frigider.
După 1-2 ore ar trebui să fie rece încăt să-l putem tăia cuburi sau sub ce formă doriți.
Dacă aranjați compoziția într-un strat mai gros, vor ieși bucăți mai înalte, altfel vor ieșii ca și cele din imaginea de mai jos, pentru că tava mea de sticlă este destul de mare.
imagine nemodificată, pozată în lumină naturală. |
Așa se obține ușor și ieftin un baton dulce, gustos și pe placul tuturor. Noi preparăm foarte des acest fel de baton de caasă și ne place foarte mult. Îl fac așa de des, încât am uitat de fiecare dată să pozez pașii prin care am realizat acest baton, iar acum l-am preparat special pentru a participa la concurs.
O variantă mai sănătoasă poate se poate prepara astfel, cantitați pentru o gustare:
– 35 gr ulei de cocos Niavis
– 30 gr cacao
– 100 gr cremă de cocos
– 3 lingurițe sirop agave
– 1 praf de sare
– 2-3 picături eșență de vanilie
Preparare:
1. Se măsoară toate ingredientele
2. Se pune la fier un vas cu apă pentru bain-marie, pentru topirea uleiului de cocos
3. Până fierbe apa, se vor amesteca crema de cocos cu zahărul vanilat, sarea, siropul de agave pâși se va adăuga cacao cât cuprinde (din cele 30gr) ca să formeze pastă omogenă.
4. Se pune uleiul de cocos la topit de aburi și când este gata topit se adauga treptat peste compoziția de mai sus, în timp ce totul se omogenizează cu ajutorului unui mixer de bucătărie.
Se va adăuga treptat uleiul de cocos și cacao rămasă ca și la maioneză, pentru a evita tăierea pastei. Dacă pasta s-a răcit prea mult și nu este omogenizată suficient, se aduce puțin pe bur și se omogenizează folosind mixerul.
Se prepară repede dar cu atenție până nu se răcește uleiul de cocs, după care se transferă compoziția într-o tavă tapetată cu folie menaj și se pune la frigider.
Din această reteță iese un baton foarte fin și omogen, dar necesită o atenție sporită. Această variantă est emai sănătoasă, cu mai puține calorii, nu este la fel de dulce ca și varianta clasică și se simte mai bien gustul amărui de cacao combinat cu aroma minunată de cocos.
Vă place batonul de casă? Când ați mâncat ultima dată?
Ați încerca varianta propusă de mine cu ulei de cocos?
Scrie-mi mai jos părerea ta sau orice întrebare, și îți voi răspunde cu drag! Pentru a fi la zi cu tot ce postez, urmărește-mă pe Instagram, Bloglovin, Facebook, Pinterest, și pe Youtube. Pentru cele mai bune informații, abonează-te aici: