Consultatii online de skincare in Romania
Pentru Noutăți și Sfaturi despre Frumusețe, Sănătate și altele, înscrie-te aici:
Neostrata Correct Microderabraziune cu acid glicolic 75gr
AllSkin Med C Light Anti-Ox Moisturising Gel 30ml
Medik8 Press and Glow Tonic 200ml
Skin Philosophy Cleanse Off 1pad
CurrentBody Skin x Wayne Goss The LED Essentials
The Ordinary Acid Lactic 10% + Acid Hialuronic 30 ml
Medik8 Crystal Retinal 1 Serum 30ml
MEDIK8 Crystal Retinal 6 Serum 30ml
The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F 30ml
The Inkey List PHA toner 100ml
LIFT dispozitiv pentru lifting Skin Philosophy
Cerave Cream-to-Foam Cremă de curățare 236ml

Păţania mea – când expiră produsele cosmetice?

Dacă tot am lipsit câteva zile de pe blog, hai să vă spun de ce am lipsit şi să vă povestesc puţin din păţania mea. Şi încep prin a vă spune că nu vreau să acuz nici o firmă sau un brand cu acest articol ci doar să vă spun ce am păţit eu, ca să nu păţiţi şi voi.

De sărbători între  2014/2015 am găsit pe StrawberryNet la preţ redus o serie de pachete travel-size cu produse mai greu accesibile în România în acea vreme. Mă refer la faptul că în parfumeriile clasice nu am găsit pachete cu produse travel-size ca să pot lua un pachet şi să testez mai multe produse ale aceluiaşi brand.

Am plasat câteva comenzi atunci şi cum n-am apucat să le folosesc pe toate imediat ce au ajuns, plus că, de drag ce îmi erau le-am tot păstrat. Apoi am fost ocupată cu nunta şi mutatul în Zalău şi le-am pus frumos deoparte, până acum când am început proiectul celor #7zile1brand.

Produsele fabricate în SUA nu sunt obligate să aibă imprimat pe ambalaj data de expirare a produsului dacă are o valabilitate mai mare de 3 ani, ci doar un cod al lotului de producţie şi termenul de valabilitate de la deschidere (acel semn cu un borcănel deschis).

Toate bune şi frumoase, produsele păstrate în condiţii optime, fără a fi desfăcute până în dimineaţa zilei de Luni când trebuia să încep o nouă săptămână, şi anume, cea în care folosesc doar produse Elizaberth Arden – detalii aici.

Aveam 5 produse pentru îngrijirea tenului, am folosit 2 produse dimineaţa şi celelalte 3 produse seara, fiind dedicate pentru seară. Când am ajuns la masca exfoliantă mi s-a părut că are o textură cam ciudată şi chiar greţoasă, aşa că m-am gândit imediat la termenul de valabilitate. Cum nu era trecut nimic pe cutie, un termen de producţie sau unul de expirare şi cum ştiam că le am în dulap de peste 1 an şi jumătate, m-am pus să verific pe sfântul internet.

Am găsit două site-uri, care promit să calculeze data producţiei unor branduri după codul de producţie aflat pe ambalaj. Precizez faptul că ambele site-uri nu îşi asumă responsabilitatea pentru acuitatea datelor pentru că ele sunt calculate matematic folosind o formulă generală.

Site-urile sunt checkcosmetic.net și checkfresh.com.

Folosind aceste două site-uri am verificat mai multe produse pe care le aveam acasă şi am aflat că unele dintre produsele pe care le foloseam au fost fabricate în anul 2011-2013, adică acum 3-5 ani. Produsele pe care le-am aflat pe aceste site-uri ca având termene de fabricare cu  mai mult de 3 ani în urmă sunt mini-produsele Elizabeth Arden cu an de fabricaţie 2011 şi un unt de corp Sephora cu an de fabricaţie 2013. Sephora este singura care mi-a răspuns şi m-a asigurat că produsul este în termen şi că nu recunoaște site-urile amintite de mine, dar nu mi-a spus în ce an a fost fabricat produsul ca să mă pot convinge dacă e bun sau expirat, deşi produsul l-am cumpărat abia săptămâna trecută. Aşa că eu pot să cred ce vreau… oare este expirat sau nu?

Ideea este ca nici una dintre companiile producătoare nu recunosc aceste site-uri şi producătorii asigură calitatea produselor doar pentru primele 30-36 luni de la producţie, dacă nu este prevăzut altfel pe cutie. Și noi, consumatorii, unde putem verifica valabilitatea produselor?

Eu am folosit două zile mini produsele Elizabeth Arden, până am aflat aceste detalii şi nu am păţit nimic. Nu mi s-a iritat pielea, chiar au avut efectul promis şi chiar vizibil din prima zi de folosire. Între timp mi-am cumpărat alte produse Elizabeth Arden de pe canar.ro care sunt în termen şi pe care le folosesc cu drag. 

Pe de o parte producătorul nu ne spune data exactă de producţie pentru respectivele produse, pe de altă parte site-urile spun că pot exista erori în citirea codurilor, așa că nu avem pe cine crede. Întrebarea mea este, ce să fac cu acele produse care apar pe respectivele site-uri ca fiind expirate? Poate sunt valabile şi le arunc degeaba sau poate sunt expirate şi nu merită să le pun pe față. Dacă aș știi că sunt expirate sau ineficiente, clar le-aș arunca…

(Încă aștept răspuns de la brandurile amintite)

Voi ce aţi face în locul meu? 

Scrie-mi mai jos părerea ta sau orice întrebare, și îți voi răspunde cu drag! Pentru a fi la zi cu tot ce postez, urmărește-mă pe Instagram, Bloglovin, Facebook, Pinterest, și pe Youtube. Pentru cele mai bune informații, abonează-te aici:
Ți-a plăcut articolul? Poți susține acest blog printr-o mică donație, cât costul unei cafele.
 De reținut! Înainte de a începe un tratament medicamentos sau cosmetic consultă un specialist pe domeniul respectiv. Textul este pur informativ, citirea și utilizarea informațiilor de pe acest blog se fac pe proprie răspundere și nu garantează vreun anume rezultat. Textul și imaginile sunt protejate de drepturi de autor și este strict interzisă reproducerea sau folosirea lor sub orice formă.

Looking for Something?