Furunculoza este afeacţiunea care poate fi caracterizată prin apariţia de furunculi, simultan sau succesiv, în diferite zone ale corpului.
Plantele medicinale recomandate în acest sens sunt:brusturele, ciccoarea, inul, păpădia, săpurinţa, socul, şovranul, nalba mare, nucul, osul-iepurelui, trei fraţi pătaţi, volbura sau muşeţelul.
Tratament cu cea din flori de soc
Se fac băi locale şi se pun comprese cu infuzia preparată din 40g de flori de soc la 1000 ml apă clocotită. Ceaiul ajută furunculul să colecteze mai repede şi apoi la curăţarea lui.
Tratament cu ceai de muşeţel
Se fac spălături şi se pun comprese cu ceai preparat din 3 linguri de flori de muşeţel opărite cu 250 ml de apă clocotită. Se recomandă, prin spălarea foselor nazale, şi la tratarea furunculilor apăruţi în nas.
Tratament cu cataplasme din făină de in
Cataplasmele se prepară din făină de in amestecată cu apă fierbinte până se obţine o pastă. Se amestecă pasta cu apă fierbinte până se obţine o pastă. Se intinde pasta între două bucăţide pânză şi se aplică pe zona afectată. Cataplasma se va menţine caldă pe zona tratată timp de 3 ore.
Nu uitaţi de tratamente medicamentoase şi o vizită la medicul de familie. Acesta va recomanda un se de analize pentru a stabili dacă există vreo infecţie în sânge sau alte complicaţii. Din farmacie poţi cumpăra Unguentul cu ichtiol care ajută la colectarea puroiului şi nu uita să ai acasă comprese sterile şi soluţie de Betadine pentru a curăţa locul după fiecare stoarcere a furuncului.