Trebuie să încep prin a vă spune că acidul salicilic este un agent chimic care stimulează deschiderea și curățarea porilor, ajută la reglarea secreției de sebum și are un efect antiseptic și antibacterian. În compoziția produse pentru îngrijirea tenului poate fi adăugat acidul salicilic varianta chimică sau extractul de salcie neagra – acid beta-hidroxi (BHA) numită popular și ”aspirina naturală”
Persoanelor cu ten gras, mixt sau normal care au probleme cu acneea ocazională sau într-o porțiune mică a tenului, se poate recomanda din farmacie câteva produse dermatocosmetice sau cosmetice care conțin acid salicilic pentru a remedia problema acneei, dar nu trebuie să uităm de consultație înainte să recomandăm un produs și să nu uităm să trimitem persoana respectivă la un dermatolog dacă acneea nu se ameliorează în 7-10 zile.
Nu voi intra în detalii cu tipurile de acnee, dar vreau să amintesc faptul că există mai multe tipuri de acnee care au ca factor declanșator diverse afecțiuni care trebuiesc tratate medicamentos de către medic. Și aici amintesc acneea chistică, acneea bacteriană, acneea datorată stresului excesiv și multe alte variante care au apărut datorită unor dereglări din organismul persoanei respective.
Până merge la medic persoana cu acnee, noi ca și farmaciști, putem recomanda câteva produse pentru a trata local acneea, iar produsele ce conțin acid salicilic sunt o primă alegere. Pentru că am avut și eu perioade cu acnee și am folosit câteva produse, vă arăt mai jos câteva dintre produsele pe care eu le-aș recomanda.
Am folosit și mi-au plăcut, 3 geluri de curățare pentru tenul mixt, gras sau acneeic, dintre care acum am două produse acasă: Sebium gel spumant de la Bioderma și Gel de curățare cu gutuie de la Elmiplant. Cel de-al treilea produs și pe care l-am folosit vreo 5-6 ani până iarna trecută este Avene Cleanance gel despre care am scris aici.
Ca și creme hidratante eu aș recomanda două produse, tot așa, unul dermatologic și unul cosmetice, ambele cu conținut de acid salicilic natural (BHA) sau chimic.
Effaclar Mat conține BHA, adică acid salicilic obținut din sursă naturală Salcia neagră și are un efect mai blând de a regla secreția de sebum; în schimb Crema hidratantă anti-imperfecțiuni de la Elmiplant care conține acid salicilic chimic pe lângă extractele naturale de Arbore de Ceai și lemongrass are un efect mai puternic și se poate recomanda persoanelor cu acnee mai urâtă.
Ca și tratamente aș recomanda două produse cu acid salicilic în concentrații mai mari care se folosesc periodic. Gelul-Mască 3 în 1 de la Garnier are un efect corelat cu durata de menținere pe ten. Datorită componentelor pe care le conține cum sunt acidul salicilic, extractul de eucalipt, mentol, argilă albă, zinc, amidon de porumb și extract de Smitsonită se poate folosi ca și gel de curățare sau se poate lăsa pe ten să acționeze ca și o mască timp de 3 minute. Exfoliază, curăță și reglează secreția de sebum.
Crema microderm-abraziune de la Gerovital Plant are compoziție complexă de extracte naturale care curăță porii în profunzime, înlătură pielea moartă și ajută la reînnoirea celulelor tenului. Nu se recomandă tenului cuperozic, cu acnee rozacee sau iritat. Eu aș recomanda această cremă tenurilor care au doar o erupție localizată ușoară sau persoanelor care au avut acnee, au scăpat de ea și vor să prevină reapariția ei.
În schimb, pentru erupțiile urâte, eu aș recomanda produsele gamei Stop Acnee de la Gerovital, dar în special Crema ultra-activă care usucă foarte repede coșurile și grăbește vindecarea lor. Conține o serie de ingrediente atent alese cum sunt acid lactic, sulf, extract de busuioc și de tămâie (Boswellia serrata),precum și acid salicilic natural BHA, dar conține și alcool. Această cremă se aplică doar pe zona cu probleme, sub cremele hidratante menționate mai sus, sau ca și tratament peste noapte.
Aceste produse sunt recomandate persoanelor cu ten mixt, gras sau normal cu tendințe de îngrășare. Nu se recomandă persoanelor cu ten uscat sau ten cuperozic. Tenul sensibil poate să suporte sau nu acidul salicilic și ați văzut de ce.
Ce alte produse cu acid salicilic mai cunoașteți?