Pentru că am fost întrebată de mai multe persoane de ce folosesc produse cu acid hialuronic am hotărât să mă documentez mai mult și să scriu un articol dedicat în care să vă spun de ce aleg să folosesc aceste produse.
Acidul hialuronic – ce este și ce face
Acidul hialuronic este o moleculă care se află în mod natural în pielea noastră, o moleculă care atrage în jurul ei molecule de apă până la 70 ori greutatea moleculei ei, și din acest motiv este un ingredient care oferă hidratare mare pielii unde este aplicat. Datorită particulelor de apă pe care le atrage și le ține aproape, are efect de hidratare major umplând celulele pielii cu apă.
Da, acidul hialuronic nu combate sau tratează ridurile deja apărute, ci el hidratează pielea și previne apariția ridurilor. Efectul său de prevenire a ridurilor este de scurtă durată și proporțional cu numărul de aplicări ale cremei cu acid hialuronic.
Acidul hialuronic poate exista sub mărimi diferite de particule și în funcție de greutatea particulelor sub care se găsește într-un anumit produs, precum și ce substanțe mai există adăugate în același produs, se poate absorbi în diversele straturi ale pielii. Cu cât greutatea particulelor este mai mică, cu atât poate penetra epiderma mai adânc, dar și cantitatea de apă absorbită este mai mică.
Porii dilatați cu abur cald, masajul sau diverse aparate cu raze UV sau ultrasunete, pot ajuta într-o mică măsură penetrarea mai repede sau mai adâncă a acidului hialuronic, totul depinde de mărimea particulelor de acid hialuronic și de compoziția produsului în care este adăugat. Injectările cu acid hialuronic are cele mai vizibile efecte, pentru că poate conține soluție cu acid hialuronic între 10-90%, în timp ce serumurile pot conține o cantitate mai mică de soluție cu acid hialuronic, iar cremele au cea mai mică parte de soluție cu acid hialuronic. Indiferent de calea prin care soluția de acid hialuronic ajunge în piele, efectul ei și a moleculei de acid hialuronic este temporar și ”nu vindecă ridurile”.
Ce spun specialiștii despre acidul hialuronic
Studiile arată că acidul hialuronic (AH) poate exista într-o soluție apoasă cu concentrație de maxim 2% acid hialuronic. Produsele care pretind că au concentrații mai mari, spre exemplu 70-90% acid hialuronic, conțin de fapt 70-90% soluție cu acid hialuronic, nu substanța de acid hialuronic, contracția soluției nefiind specificată, care în realitate poate avea doar 0,5% acid hialuronic subtanță, spre exemplu.
Efectul antirid al produselor cu AH se explică prin faptul că AH umple din interior ridurile, iar folosit cu regularitate, ridurile sunt diminuate. Efectul produselor cu acid hialuronic nu se poate observa la toate persoanele, ci este in funcție de tipul de ten, de nivelul de hidratare în general al organismului și de zona geografică în care se află purtătoarea. Spre exemplu, iarna când e frig, la persoanele cu ten uscat, efectul produselor care conțin doar acid hialuronic ca și umectant – cu efect hidratant, nu este suficient iar folosite singure, aceste produse pot deshidrata și mai rău pielea. Oricum, pe timpul iernii, este indicat asocierea unor produse cremoase cu ingrediente nutritive pentru piele.
De ce folosesc produse cu acid hialuronic?
Am 30 ani împliniți, iar când vine vorba de sănătate, riduri și vergeturi, este mai bine să previi decât să tratezi. Uneori, tratamentele nu pot repara în totalitate efectele datorate de nepăsare sau neglijență. Iar studiile arată că volumul de acid hialuronic din epidermă, scade o dată cu vârsta, el fiind responsabil de elasticitatea și suplețea pielii. Și nu în ultimul rând, pentru că iubesc produsele de îngrijire a pielii. Din aceste motive prefer să aplic zilnic produse cu AH (creme, serumuri, fiole) și să nu las pielea deshidratată să formeze noi riduri sau să adâncească cele de expresie formate deja. Menționez faptul că în rutina mea folosesc și produse nutritive (măști, creme) complementar cu produsele cu acid hialuronic.
De ce nu apelez la injectarea cu acid hialuronic?
Pentru că nu-mi plac acele și datorită aceluiași efect de scurtă durată pe care îl are acidul hialuronic. Găsesc mai plăcut faptul de a aplica în fiecare dimineață și seară produse cosmetice, decât să merg periodic la estetician pentru o grămadă de înțepături. Da, recunosc, aș alege varianta de fiolă sau ser în locul cremelor, dacă aș știi exact câtă soluție de AH are unul sau celălalt produs.
Acestea sunt alegerile mele, acestea sunt plăcerile mele și chiar am rezultate cu produsele cosmetice pe care le-am încercat până acum. La mine funcționează aceste produse și efectul lor este vizibil cu ochiul liber.
Recomandarea mea este să nu vă cramponați în diverse mituri despre ineficiența cremelor sau serumurilor cu acid hialuronic, ci să le încercați împreună cu cremele voastre hidratante sau hrănitoare și astfel veți vedea dacă la voi funcționează sau nu.
La mine funcționează și de aceea le recomand cu drag.
Produse care conțin acid hilauronic sub formă de creme găsiți aici cele de la Elmiplant, sub formă de fiole pentru masajul feței găsiți aici cele de la Gerovital, iar sub formă de tablete sunt câteva produse cu compoziții frumoase cum sunt Rithual Derms aici, sau Movial Plus aici, sau bine cunoscutul Viaderm de la Walmark aici.
Ce produse cu acid hialuronic ai folosit?