Înainte de toate trebuie să știi ce tip de ten ai: gras, uscat, sensibil, mixt sau combinațiile lor. Regulile sunt general valabile pentru toate tipurile de ten dar cu anumite precizări pentru unele tipuri de ten și cu produse individual alese pentru fiecare tip de ten în parte.
Dacă nu știi ce tip de ten ai, nu alege produse la întâmplare, scrie-mi și te voi ajuta să-ți descoperi tipul de ten. Mai jos vei găsi exact ce produse ai nevoie pentru a-ți crea colecția de care are nevoie tenul tău, aranjată exact în ordinea în care se folosesc pe ten.
1. DEMACHIANT – cel mai important pas și se aplică tuturor tipurilor de ten, indiferent dacă porți machiaj sau nu. Se alege în funcție de tipul de ten și de preferințele fiecărei persoane: lapte demachiant, apă micelară, loțiune bifazică demachiantă.
2. GEL DE CURĂȚARE – al doilea pas foarte important se aplică tuturor tipurilor de ten, indiferent de vârstă sau dacă folosești sau nu, produse de machiaj. Se alege în funcție de tipul de ten și de afecțiunile tenului dacă acestea sunt prezente.
3. EXFOLIANT – se recomandă cu regularitate tenului mixt, gras sau uscat și se recomandă doar exfolierea fizică ușoară o dată pe săptămână sau mai rar pentru tenul sensibil. Vă recomand un exfoliant fizic dacă nu aveți suficiente cunoștințe pentru a utiliza un exfoliant chimic. Exfoliantul fizic este mai simplu și mai sigur, este acest produs care are particule mici/foarte mici abrazive și se va insista prin masaj în zona cu pori dilatați la persoanele cu ten mixt sau gras, în zonele cu ten descuamat pentru tenul uscat și se va evita masajul insistent la persoanele cu ten sensibil.
4. CREMA DE OCHI – se recomandă oricărui tip de ten, persoanelor cu vârsta peste 18-20 ani și se acordă o deosebită atenție compoziție produsului pentru a nu irita ochii. Persoanele cu lentile de contact vor ține cont de acest aspect când îți vor alege crema pentru zona din jurul ochilor. Se poate alege o cremă sau un gel pentru ochi, in funcție de preferințe sau necesitate.
5. CREMA DE FAȚĂ – se recomandă o cremă hidratantă sau un gel hidratant indiferent de tipul de ten, iar produsul hidratant poate avea și componente cu acțiuni complementare specifice unui anume tip de ten, spre exemplu de diminuare a porilor pentru tenul mixt/gras sau de tratare a ridurilor pentru tenul matur.
6. PROTECȚIE SOLARĂ – poate fi un gel sau o cremă cu textură adaptată tipului de ten și cu factor de protecție solară mai mare sau mai mic, în funcție de preferințe și necesitățile tenului. Vă recomand să folosiți zilnic produsul cu protecție solară în special în zilele cu soare, dar nu uitați că razele UV pătrund și prin norii care ascund soarele.
7. TRATAMENTE OCAZIONALE – aici putem alege între un produs pentru reducerea erupției coșurile la tenul gras/mixt, ulei hidratant la tenul uscat/matur, ulei regenerant la persoanele peste 18-20 ani sau diverse măști.
În creearea colecției de produse pentru îngrijirea tenului poți opta să alegi doar produse dermatocosmetice, doar produse organice sau poți alege să combini câteva produse dermatocosmetice cu produse cosmetice sau naturale/organice.
Vei găsi o mare varietate de recomandări de produse pentru tipul tău de ten în special pe internet, totuți ți-aș recomanda să verifici sursa dacă este una de încredere înainte de a prelua o recomandare sau cel mai bine ar fi să-ți programezi o consultație la un dermatolog care îți poate spune exact ce tip de ten ai, ce probleme ai cu tenul tău, ce produse să eviți sau din contră ce produse ar fi bine să nu-ți lipsească niciodată din rutina ta.
Am să revin cu alte articole cu produse pe care eu le recomand unor tipuri de ten în funcție de cum s-au comportat pe tenul meu sau în funcție de cum s-au comportat pe tenul pacientelor sau prietenelor mele. Între timp, găsiți produsele mele Favorite aici sau Ruina mea aici.
Cum ți se pare acest articol? Folositor?
Scrie-mi în căsuța cu comentarii și distribuie și prietenelor tale.
Scrie-mi mai jos părerea ta sau orice întrebare, și îți voi răspunde cu drag! Pentru a fi la zi cu tot ce postez, urmărește-mă pe Instagram, Bloglovin, Facebook, Pinterest, și pe Youtube. Pentru cele mai bune informații, abonează-te aici: