Zilele acestea am fost ocupata cu deschiderea unui nou punct de lucru, o noua farmacie si pentru ca e a patrulea nou punct de lucru la care particip, vreau sa fac un rezumat a celor mai importante cerinte de indeplinit pentru a „pune farmacia pe picioare”.
Precizez faptul ca nu le voi detalia foarte mult pentru a pastra secretul profesional personal dobandit cu ajutorul anilor de experienta. Celor care au nevoie de ajutorul meu in vreun fel, pot sa ma contacteze pe mail si ne vom intalnii personal pentru a stabilii ce urmeaza facut.
Sa trecem la subietul acestui articol, oare sunt multe de stiut inainte sa deschizi o farmacie?
Dupa anii mei de experienta, pot sa va spun ca DA, sunt destul de multe de stiut pentru a deschide cu brio sau cu rezultate bune o farmacie, mai ales in perioada actuala.
Pașii exact pentru deschirea unei farmacii
Si atunci incepem cu cele de baza si vom ajunge la cele de varf:
1. Resurse financiare solide pentru infiintarea socientatii, obtinerea autorizatiilor, achizitia unei cantitati de medicamente, fond suficient pentru renovarea si dotarea spatiului si o rezerva care sa acopere cel putin 6 luni chiria si achizitia de medicamente in cazul in care CNAS-ul ramane fara fonduri sau intarnie cu plata retetelor.
2. Resurse umane – cel putin un farmacist si un asistent bun, cu experienta si dedicare acestei profesii.
3. Locatia farmaciei – se alege in functie de cateva criterii diferite de cele ale spatiilor comerciale in general.
4. Spatiul farmaciei – in primul rand trebuie respectata legea farmaciei pentru suprafata minima si alte aspecte, apoi trebuie compartimentata conform cerintelor pacientului modern.
5. Fatada farmaciei – respectarea cerintelor pentru obtinerea Certificatului de urbanism dar si sa fie vizibila intr-un mod placut pentru pacient.
6. Dotarea farmaciei – sa respecte cerintele legii farmaciei, precum si a Manualului calitatii sau RBPF (Regulile de buna practica farmaceutica).
7. Obtinerea autorizatiilor pentru deschidere, functionare, certificat RBPF, evaluarea CAS si semnarea contractelor cu CAS.
8. Achizitia unei cantitati minime de produse care au rulaj pe acea zona, sa zicem asa: produse care folosesc pacientii din acea zona.
9. Instruirea personalului pentru deschiderea farmaciei.
10. Contactarea colaboratorilor pentru a anunta deschiderea farmaciei in zona, pentru o buna colaborare pe viitor. Aici intra depozite, reprezentanti si altii.
Detalii
Ultimele 4 puncte nu vor avea exact aceeasi ordine datorita datelor diferite pentru programarea vizitelor comisiilor de evaluare, de aceea, o persoana cu experienta in domeniu va stii care este ordinea exacta pentru a se obtine toate autorizatiile in termenul propus pentru deschirea noii locatii.
Apropo, un termen estimat pentru deschiderea unei noi farmacii este undeva la 3-4 luni, dar se poate prelungii chiar la 6-8 luni daca nu se respecta anumiti pasi pentru obtinerea autorizatiilor.
Acestea sunt cerintele de indeplinit INAINTEA deschiderii farmaciei, dupa deschidere exista alte cerinte mult mai numeroase.