Este foarte important să știi ce medicamente să iei cu tine când mergi pentru o perioadă mai lungă într-o anumită țară. Chiar dacă nevoile organismului sunt în general cam aceleași, în funcție de zona pe glob unde locuim, avem nevoie de câteva produse. Sunt acele substanțe cu care organismul nostru era obișnuit în România să le ia din alimentație și altele. Astăzi voi scrie despre produsele necesare de luat cu tine când mergi în Anglia.
În primul rând, în oricare țară din Europă, produsele care sunt considerate medicament, nu se eliberează fără prescripție medicală (rețetă), excepție câteva sunt considerate OTC-uri (cele care se eliberează fără rețetă) cum este Nurofen-ul sau Paracetamolul. Așa că voi completa lista cu produse pe care noi românii le folosim uneori doar cu o simplă vizită la farmacie.
Produse și medicamente să duci cu tine în Anglia
- Antiinflamatoare gen Brufen, Ketonal, Aulin, Ketorol. Din cauza vântului care suflă mai puternic și mai des decât în România, cu siguranță vom avea nevoie. Se mai pot folosi pentru dureri musculare, dureri de dinți, gât, dureri de cap. Nu uita de protecția pentru stomac gen Omeprazol sau Controloc.
- Antibiotic cu spectru larg. Evident că nu vom lua toată farmacia cu noi, dar ar fi bine să avem la noi un antibiotic cu spectru mai larg. Majoritatea persoanelor la prima vizită (poate și la următoarele) dezvoltă înfecții ORL (nas-gât-urechi) din cauza climei umede. Nu uita de probiotic și antimicotic.
- Produse pentru gripă și răceală. În România cunoaștem produsele și concentrația produselor. În general, cele care se găsesc la noi au concentrații mai mari și sunt mai ieftine. Am scris aici mai multe detalii cu produse și doze.
- Spray sau picături pentru nas și urechi. Tot datoriă climei umede și a vântului, așa cum am zis, românii fac des infecții ORL, iar în Anglia se eliberează doar cu rețetă cele care conțin substanță medicamentoasă.
- Produse pentru tuse (în special iarna). Aici mă refer la cele pentru tuse cu secreții. Detalii despre diferența dintre cele două tipuri de tuse o găsești aici. Trebuie să menționez că Ambroxol nu se găsește în Anglia, iar ACC și Fluimucil nu prea vor să elibereze. Erdomed se eliberează doar cu rețetă ca și în România. De asemenea siropurile, în România sunt mai ușor de procurat.
- Calciu, Magneziu și Vitamina D. Toți românii care s-au mutat în Anglia (și nu numai) au deficit de vitamina D datorită lipsei soarelui comparativ cu România. Ca organismul nostru să-ți poată sintetiza vitamina D trebuie să stea în lumina soarelui cu indice UV peste 3, minim 30 minute/zi. Rar avem ocazia în Anglia.
Alte produse specifice anumitor persoane
- Produse specifice muncii/efortului fizic pe care îl faci. Spre exemplu, pentru un farmacist/medic/lucrător comercial care stă în piciore 8-10 ore este indicat Detralex. Pentru cine lucrează fizic greu este nevoie de Magneziu (MgB6) și un gel pentru dureri musculare.
- Produse specifice fiecărei persoane. Aici amintesc Furazolidon sau Imodium pentru persoanele predispuse la diaree. Aerius, Xyzal pentru cele predispuse la alergii. Sennalax sau Dulcolax pentru cele predispuse la constipație. Trebuie să menționez produsele pentru hemoroizi, ovule și tablete pentru infecții urinare și produse pentru somn.
- Vitamine. Produsele cu complexe de vitamine în România sunt mult mai ieftine și avem o gamă variată de produse pe care deja le cunoaștem. Amintesc aici Vitamax, Centrum (bărbați sau femei), Eurovita și altele.
- Anticoncepționale, teste de sarcină și teste de ovulație. Dacă folosești anticoncepționale știi că nu e bine să le schimbi și oricum nu le primești fără rețetă. Despre testele de sarcină și ovulație, în România sunt muuult mai ieftine.
- Tratamentul medicamentos pe care îl folosești în România. Chiar dacă în Anglia îți vei găsi un alt medic de familie sau specialist ca să-ți prescrie tratamentul necesar pentru hipertensiune, diabet sau alte afecțiuni, trebuie să știi că poate aștepți 1-2 luni până la programare (până obții toate actele necesare).
Sper că ți-a fost de folos această listă cu ce medicamente să duci cu tine în Anglia. Sper să distribui mai departe ca să vadă și prietenii tăi. Te invit să te abonezi cu adresa de email (mai jos) pentru a primi alte astfel de articole. De asemenea scriu un jurnal online despre mutarea mea in Anglia și poți să-l urmărești aici.