Sunt momente in viata, cand e mai bine si mai folositor sa schimbam medicul de familie. Poate am schimbat localitatea de domiciliu, poate bunicii nostri nu mai sunt in stare sa mearga singuri la medicul de familie din tineretea lor si familia trebuie sa-i transporte, sau in cel mai trist caz, medicul de familie actual nu are timp sau nu doreste sa se ocupe de un anumit pacient. Trist dar adevarat, se mai intampla (cum spunea cineva).
Un caz real, o bunica cu pensie de 210 lei, cum spune ea, ”pensie de colectivizare”. Sincer, nu pricep metoda de calcul din care reiese o pensie de 200 – 500 lei pentru o persoana care a lucrat toata viata, chiar si in timpul sarcinilor, chiar si in perioada cand isi alapta copilul… pur si simplu nu inteleg…
Revin la subiect, o bunica cu un venit de 210 lei merge la medicul de familie de doua ori intr-un an si atunci medicul ii scrie o reteta simpla cu niste pastile pentru durere. Următoarea data, bunicuta il roaga pe medic sa-i scrie si ei niste tablete pentru durere compensate pentru ca acum nu-si permite sa dea 12 lei pentru o cutie de Diclofenac, ca trebuie sa-si cumpere lemne pentru iarna si mai are un nepot care se casatoreste si ar vrea sa-i dea si un mic cadou de nunta.
Vreti sa stiti raspunsul medicului? N-ar vrea nimeni sa stie… Cu zambetul de buze si cu cel mai cald ton in voce, medicul i-a spus: „Bunicuto draga, esti prea in varsta sa-ti pot scrie reteta compensata”. Dar plasa cu branza si oua le-a primit, tot cu zambetul pe buze…
Va vine sa credeti? Poate nu, dar e intamplare adevarata. Din acest motiv, am decis sa scriu despre cand si cum se poate schimba medicul de familie. Poate ii spui si bunicilor tau sau ai pe altcineva din familie care merita mai multa atentie din partea unui medic care profeseaza cu sufletul, unul care face voluntariat numai sa ajute oamenii in nevoie, desi are un salar de cateva sute de lei pe luna.
Asadar, procedura standard pentru a schimba medicul de familie trebuie sa urmeze acesti pasi:
1. Iti gasesti un nou medic de familie si il intrebi daca poate sa se primeasca si daca accepta transferul de la medicul actual. Daca raspunsul este Da, trecem la pasul 2; daca raspunsul este Nu, trebuie sa iti cauti alt medic care este dispus sa te accepte.
2. Noul medic iti va da o fisa semnata si parafata prin care precizeaza ca este de acord sa te primeasca. Cu aceasta fisa vei merge la medicul actual ii ii vei spune dorinta ta.
3. Medicul actual ar trebui sa-si faca copii dupa dosarul/ fisa ta de evidenta si tie sa-ti inmaneze fisa cu tot istoricul tau pentru a putea fi dus la noul medic, impreuna cu fisa de transfer semnata de noul medic. Au mai fost cazuri cand medicul de familie a spus pacientului sa revina in cateva zile dupa fisa sau i-a cerut pacientului sa-i faca el xerox dupa fisa.
4. Cu acest dosar si cu dovada ca esti asigurat si ai platit la zi toate contributiile catre sanatate, te vei duce in cel mai scurt timp la noul medic.
In afara de faptul ca trebuie sa-ti faci programare la ambii medici pentru fiecare pas, este o procedura care speram sa se schimbe pe viitor.
A doua varianta de schimbare a medicului de familie este mai simpla, dar mai riscanta.
Poti merge direct la Casa Judeteana de Sanatate din localitatea unde apartine noul medic de familie, cu copii dupa actele de identitate si dovada ca esti asigurat si ca s-au achitat la zi toate contributiile pentru fondul de sanatate si aici vei completa o cerere de schimbare a medicului de familie. Acest fapt se poate face, dupa ce ai acordul, cel putin verbal a noului medic. Nu uita sa iti notezi inainte de a merge la CJAS numele si codul de parafa a ambilor medici, cel pe care il schimbi si a celui nou.
A doua varianta este mai simpla, dar periculoasa pentru ca s-ar putea sa pierzi istoricul medical, daca medicul actual nu doreste sa-ți dea ulterior dosarul și nu ai acasa copiile fișelor de analize, a iesirilor din spital, scrisorilor medicale de la specialisti. In acest caz, noul medic de familie va trebui sa te trimita la noi analize pentru ati cunoaste starea de sanatate.
Medicul de familie se poate schimba o singura data la fiecare 6 luni.
Multa sanatate!