Migrena tăcută este un tip rar de migrenă prezentă la 3% din populaţie. Această neobişnuită migrenă este greu de diagnosticat pentru că aceste persoanele nu prezintă simptomele normale de migrenă, adică fară durere acută. Migrena tăcută nu trebuie trecută cu vederea, ci trebuie tratată ca atare si luată în serios.
Conform cu Societatii Internationale a durerilor de cap, migrena tăcută este migrena fără durere. Poate e greu de înţeles cum arată o migrenă fară durere, dar va voi arăta fazele bolii pentru a intelege mai bine.
Faza caldă este prima fază in care persoana în cauză suferă primele schimbări. Această fază apare cu 24 ore inainte ca migrena sa degenereze şi este caracterizată prin schimbari mintale cum este iritabilitatea şi schimbari fizice sum este diareea. Următoarea fază este faza de aură. Această faza este de cele mai multe ori asociata cu migrena tacută. Durerea este perceputa in faza a treia si abia acum pacientul se gandeste ca poate suferi de migrena. Faza a patra este finalul migrenei, in care pacientul se simte slabit aproximativ 24ore dupa ce migrena trece. Persoana care sufera de migrena nu e neaparat sa treacea prin toate cele patru faze.
Persoanele care suferă de migrena tăcută au toate simtomele migrenei, exceptând durerea. Pacientii cu migrena tăcută pot avea ameţeli, greaţă, diaree, frisoane, slabiciune si iritabilitate. Totuşi, unul dintre cel mai des simtptom al migrenei tacute este aura. Cand apare aura, pacientul poate vedea linii ondulate, lumini intermitente, puncte sau vizualitate redusa sau focusata. Deasemenea ei pot avea deficit de auz, deficit la numarat, greutate la exprimarea anumitor cuvinte sau fapte, sau chiar halucinaţii. Aura poate fi foarte supărătoare, deaceea migrena tăcută este important de indetificat atunci când pacientul nu are durere.
Una dintre cauzele migrenelor este reducerea fluxului sangvin în cortexul central din creier. In vechime doar asta se stia, in schimb acum, doctorii ştiu că migrena poate fi cauzată de alte afectiuni cum sunt diverse evenimentele la nivel neurovascular. Aceasta descoperire este esentiala pentru pacientii cu migrena tacuta pentru ca prezenta aurei este cauzata de hiperactivitatea stimularii celulelor nervoase urmata de o hipoactivitate. Un dezechilibru de neurotrasmitere a serotoninei poate fi alta cauză a migrenei.
Migrena tăcută poate fi un tip de migrenă rar intalnit dar tratamentul pentru acest tip de migrena este silimar cu cel a migrenei des intalnita, traditionala. De multe ori, medicatia prescrisa este doar pentru a trata simptomele cum sunt greata si diareea. Pentru migrena traditionala de cele mai multe ori pacientul foloseste antiinflamatoare sau analgezice cumparate dupa ureche, sau cere medicului un medicament pentru migrena fara a detaila si celelalte simptome. Totdeauna trebuie spus medicului sau farmacitului toate simptomele experimentate pentru a se putea indica medicamentul potrivit, in special fiind vorba factori care pot afecta circulatia sangvina la nivelul creierului.
Cei mai des intalniti factori care pot declansa migrenele de toate tipurile sunt: branzeturile afânate, ciocolata, produse fermentate, frişca, nicile si cafeina. Alti factori declansatori pot fi modificari ale presiunii barometrice, mirosuri puternice si lumina stralucitoare. Evitand acesti factori poate fi folositori dar si pentru a urmarii daca sunt alte lucruri care poate declansa migrena.
Evitand factorii declanşatori poate fi o rezolvare fara medicaţie, totuţi vitaminele si mineralele pot ajuta mult. Magneziul si vitamina B2 sunt doua suplimente care studiile arată ca pot reduce frecventa aparitiei migrenelor. Persoanele care au migrene tind sa aibe un nivel scazut de magneziu, astfel studiile de caz arată ca administrarea de magneziu si vitamina B2 pot reduce considerabil reaparitia migrenelor.
Migrena tăcută poate fi mult mai greu recunoscută si tratată datorită lipsei de durere, totusi daca suferiti Dvs sau cineva apropiat de simptome asemănătoare, adresati-va de urgenţă medicului de familie, medicului specialist sau farmacistului.
Aștept să ne întâlnim și pe:
♥
Youtube ♥
Instagram ♥
Facebook ♥
Pinterest ♥
Twitter ♥
Bloglovin ♥
Snapchat ♥
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: „ca-pub-2266768606869402”,
enable_page_level_ads: true
});
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(‘create’, ‘UA-48734091-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);
var t5_wid=’83094902′;
var t5_badge=’standard-ga’;
(function() {
var t5r = document.createElement(‘script’); t5r.type = ‘text/javascript’; t5r.async = true;
t5r.src = (‘https:’ == document.location.protocol ? ‘https://’ : ‘http://’) + ‘s.t5.ro/static/t5-stats.js’;
var t5s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0]; t5s.parentNode.insertBefore(t5r, t5s);
})();
//
Scrie-mi mai jos părerea ta sau orice întrebare, și îți voi răspunde cu drag!
Pentru a fi la zi cu tot ce postez, urmărește-mă pe
Instagram,
Bloglovin,
Facebook,
Pinterest, și pe
Youtube.
Pentru cele mai bune informații, abonează-te aici:
Ți-a plăcut articolul? Poți susține acest blog printr-o mică donație, cât costul unei cafele.
De reținut! Înainte de a începe un tratament medicamentos sau cosmetic consultă un specialist pe domeniul respectiv. Textul este pur informativ, citirea și utilizarea informațiilor de pe acest blog se fac pe proprie răspundere și nu garantează vreun anume rezultat. Textul și imaginile sunt protejate de drepturi de autor și este strict interzisă reproducerea sau folosirea lor sub orice formă.